Chaos Theory

Under hela ens uppväxt går man och väntar på dagen. Dagen då man ska vakna upp och känna sig vuxen. Dagen då man lär sig att uppskatta de tråkiga sakerna. Dagen då man äntligen ska förstå allt sådant som vuxna gör, det som för ens unga sinne är höljt i dunkel.

När man är i femårsåldern tror man att upplysningen infaller ungefär samtidigt som man får svettfläckar under armarna, börjar intressera sig för tjejer och utsöndrar en odör av hormoner. När man sedan kommer upp i tonåren tror man att all kunskap ska infinna sig någon gång när spritdimman och folkölsfyllan lagt sig och skolan och föräldrarnas krav försvinner. När man kommer upp vid 30-sträcket börjar något faktiskt att uppenbara sig. Inte kunskapen i den mening man önskar, den man suktat efter så länge och som på ett närmast magiskt sätt ska infinna sig och kasta ljus över livets stora mysterier. Kunskapen som ska få en att förstå hur samhällets infrastruktur fungerar, varför världens ekonomi är knuten till något så spekulativt som börsen, hur man står ut med tråkiga och intetsägande timslånga möten i instängda landstingslokaler och varför vi egentligen i dagens demokratiska samhälle fortfarande envisas med att ha ett kungahus.

Nej, kunskapen som sakta börjar infinna sig vid 30 är att alla andra vuxna vet lika lite som dig, eller mindre, om hur allt fungerar. Man inser att det inte finns några supersmarta människor som har övergripande översikt över hur allt samspelar och fungerar. Många tjänstemän och tjänstekvinnor sitter på sina jobb och har egentligen inte en susning om vad det är meningen att de ska göra. Andra sitter på sina jobb och tror sig veta vad de ska göra men är bedrövliga på uppgiften för att de helt enkelt inte har knäckt kunskapens mysterium. En del vet vad de gör, tyvärr vet dock inte deras överordnade i sin tur vad de håller på med. De försöker dölja sin inkompetens genom att förlita sig på andras inkompetens. En del kan inget, en del kan sin lilla bit, några kan pussla ihop en del av bitarna men ingen kan lägga ut hela pusslet.

Du inser sakta att det inte är mycket kunskap som skiljer dig från en VD för ett multinationellt företag med ansvar för tusentals och åter tusentals arbetare. Mängden kunskap denna person besitter är inte proportionerligt till hur många människors öde denna person styr över. Inte heller är kunskapsglappet proportionerligt till löneskillnaden. Ofta är det bara en silversked extra som avgör skillnaden mellan knegare och oligark.

Stunden då du inser att ingen vuxen människa kan inneha kunskapen som krävs för att ha den övergripande översikten över vårt samhälle är stunden du upplever sann rädsla. Jag förnekar verkligen inte att det finns specialkompetens. Man kan fördjupa sig i ett ämne. Men hur fördjupar man sig i översikt?

Samhället har hittills inte kastats ner i totalt kaos för att vi människor vill tro att någon har kontroll. Någon högt där uppe i det pampiga kommunhuset vet allt som händer. Kalkylerar på hur allt samverkar. Beräknar hur individer påverkar individer. Där inne sitter en vuxen individ, en tvättäkta übermench, som kan ha timslånga möten i syrefattiga konferensrum utan att det kryper i kroppen och utan att anteckningsblocket är fullkladdat av dödskallar och oproportionerliga blommor. En vuxen individ som knäckt koden för hur man kan dricka obegränsat med kaffe utan att bli gasig i magen under eftermiddagsmötet. En som förstår hur en eventuell skattesänkning i Uzbekistans slumområden påverkar högkostnadsskyddet på Färilas vårdcentral.

Under medeltiden var de flesta människor överens om att Gud och kyrkan hade översikt. I dagens sekulariserade samhälle får vi vända oss till politiker och tjänstemän. Jag är ledsen att spräcka er bubbla. Det är egentligen ingen som har koll. Ingen har kunskapen med stort K. Vi lever i ett kaos. Vänd er till Jesus och de sju små dvärgarna eller acceptera och gå vidare.

Leave a Reply